vineri, 25 decembrie 2015

Crăciun fericit și prăjituri în farfurii!

Tuturor celor care ne-au urmărit până acum le urăm să aibă în inimă căldura lină a cuptorului și să simtă în fiecare clipă miros fin de prăjituri cu unicul gust din copilărie!
Ce cadou putem să vă oferim mai frumos decât ceva cu care v-am obișnuit deja: o rețetă-n joacă.

Ingrediente rețetă de bază pentru aluat de fursecuri și nu numai: 300-350g făină, 100g unt, 100g zahăr, 1 linguriță praf de copt și 2 ouă.

Suplimentar: arome dulci sau sărate

Rețeta se prepară foarte simplu. Se amestecă      într-un bol toate ingredientele (lăsate deja la temperatura camerei) până totul se uniformizează. Se lasă aluatul la frigider măcar 15 min. într-o pungă, se face foaie pe un blat pudrat cu făină și apoi se taie cu formele/paharul (dacă aluatul vi se pare prea moale, adăugați puțină făină). Se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă puțin cu ulei. Se lasă la foc mediu 10-15 min. (până se rumenesc ușor pe dos).
 
Cu această rețetă puteți obține tot ceea ce vă doriți în materie de prăjituri și crănțănele pentru zilele deosebite din an:
  • Pentru turtă dulce: se adaugă 1 linguriță scorțișoară, 1 lingură pudră de ghimbir, 5 bobițe de cuișoare sfărâmate cu mâna (glazura am preparat-o din zahăr, apă, colorant - suc de rodie, respectiv budincă de fistic, iar bordura este de ciocolată albă)
  • Pentru biscuiți steluțe: reduceți ușor cantitatea de făină și adăugați nucă de cocos în plus (eu am pus un pumn întreg) și o lingură bună de stafide
  • Pentru cizmulițe maro: aromatizați aluatul cu o lingură de cacao și o linguriță de praf de karob/roșcove
  • Pentru cornulețe: formați triunghiuri, așezați în mijloc un bucățică de rahat sau gem și rulați
  • Pentru foi de umplut: rulați o bucată de aluat pe fundul tăvii tapetate cu hârtie de copt și coaceți astfel
  • Pentru sărățele și alți biscuiți sărați: renunțăm la zahăr și adăugăm un pumn de brânză sărată 1 lingură susan, 1 lingură mac, 1 linguriță pudră de secărică/chimion
Joaca nu are sfârșit, așa că nici gătitul-n joacă. Mult spor și tot ce vă doriți să vă aducă Moșul bun!

Sfaturi bonus:
  • Fursecurile sunt de obicei primele care se prepară, deci merg făcute cu trei zile sau chiar mai multe înainte de eveniment
  • Ingredientele aflate la temperatura camerei fac aluatul mai bun
  • Untul trebuie să fie bun de uns pe pâine, nici prea tare, nici moale-moale
  • Aluatul se pune la rece, pentru ca untul să se întărească un pic și astfel formele se obțin mai ușor
  • Un praf de sare potențează gustul de dulce
  • Zahărul vanilat dă o aromă proprie fursecurilor, așa că nu uitați să-l preparați din timp (rețeta)
  • Aluaturile diferite se pot păstra la rece câteva ore sau chiar în congelator
  • Pentru fusecuri/sărățele mai moi și mai pufoase, adăugați praf de copt/ bicarbonat stins un pic mai mult
  • Fursecurile nu se întăresc dacă sunt păstrate corespunzător: în cutii de tablă, carton, plastic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu