Ce cadou putem să vă oferim mai frumos decât ceva cu care v-am obișnuit deja: o rețetă-n joacă.
Suplimentar: arome dulci sau sărate
Rețeta se prepară foarte simplu. Se amestecă într-un bol toate ingredientele (lăsate deja la temperatura camerei) până totul se uniformizează. Se lasă aluatul la frigider măcar 15 min. într-o pungă, se face foaie pe un blat pudrat cu făină și apoi se taie cu formele/paharul (dacă aluatul vi se pare prea moale, adăugați puțină făină). Se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă puțin cu ulei. Se lasă la foc mediu 10-15 min. (până se rumenesc ușor pe dos).
|
- Pentru turtă dulce: se adaugă 1 linguriță scorțișoară, 1 lingură pudră de ghimbir, 5 bobițe de cuișoare sfărâmate cu mâna (glazura am preparat-o din zahăr, apă, colorant - suc de rodie, respectiv budincă de fistic, iar bordura este de ciocolată albă)
- Pentru biscuiți steluțe: reduceți ușor cantitatea de făină și adăugați nucă de cocos în plus (eu am pus un pumn întreg) și o lingură bună de stafide
- Pentru cizmulițe maro: aromatizați aluatul cu o lingură de cacao și o linguriță de praf de karob/roșcove
- Pentru cornulețe: formați triunghiuri, așezați în mijloc un bucățică de rahat sau gem și rulați
- Pentru foi de umplut: rulați o bucată de aluat pe fundul tăvii tapetate cu hârtie de copt și coaceți astfel
- Pentru sărățele și alți biscuiți sărați: renunțăm la zahăr și adăugăm un pumn de brânză sărată 1 lingură susan, 1 lingură mac, 1 linguriță pudră de secărică/chimion
Joaca nu are sfârșit, așa că nici gătitul-n joacă. Mult spor și tot ce vă doriți să vă aducă Moșul bun!
Sfaturi bonus:
- Fursecurile sunt de obicei primele care se prepară, deci merg făcute cu trei zile sau chiar mai multe înainte de eveniment
- Ingredientele aflate la temperatura camerei fac aluatul mai bun
- Untul trebuie să fie bun de uns pe pâine, nici prea tare, nici moale-moale
- Aluatul se pune la rece, pentru ca untul să se întărească un pic și astfel formele se obțin mai ușor
- Un praf de sare potențează gustul de dulce
- Zahărul vanilat dă o aromă proprie fursecurilor, așa că nu uitați să-l preparați din timp (rețeta)
- Aluaturile diferite se pot păstra la rece câteva ore sau chiar în congelator
- Pentru fusecuri/sărățele mai moi și mai pufoase, adăugați praf de copt/ bicarbonat stins un pic mai mult
- Fursecurile nu se întăresc dacă sunt păstrate corespunzător: în cutii de tablă, carton, plastic
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu