|
Drojdia se înmoaie cu puțină apă călduță și o lingură de zahăr. După ce s-a omogenizat pasta, se mai pune jumătate de cană de apă tot călduță și 3 linguri de făină, amestecând continuu. Așa am obținut maiaua care se lasă la loc călduț pentru a crește.
Când maiaua a făcut bulbuci mari, începem să facem aluatul: adăugăm peste ea făina rămasă, uleiul de palmier, coaja de portocală și apă până obținem un aluat moale, dar nelipicios. Se lasă și acesta la crescut la loc călduț (sfat: pentru ca aluatul să nu se prindă de lighean când crește, se poate presăra puțină făină).
Între timp, putem face umplutura: nuca se amestecă cu scorțișoara, cu fructele date pe răzătoare și cu zahăr, după gust (dacă amestecul este prea moale se adaugă nucă, iar dacă este greu de luat cu lingura se mai pune fruct).
Ungem tava cu ulei și formăm plăcințelele astfel: aluatul se întinde pe blatul de lucru uns cu ulei cât se poate de subțire, fără a se rupe, se taie în pătrate de 8-10 cm, în fiecare pătrat punându-se o lingură de umplutură și se unesc ulterior capetele. Se așează în tavă, se ung cu ulei amestecat cu zahăr și se lasă la copt până se rumenesc ușor. Exact când se scot din cuptor se stropesc cu apă îndulcită și se acoperă pentru ca aburul și căldura să își facă datoria.
Alte variante:
- În loc să formăm plăcințele, putem unge foaia de aluat cu toată umplutura și obținem o ruladă delicioasă.
- Din umplutură putem face biluțe date prin nucă și obținem alt desert, fără a folosi cuptorul.
- Același aluat putem să-l umplem cu gem sau cu fructe bine stoarse.
- Aluatul neîndulcit se poate umple cu un amestec de cartofi+sare+piper sau soia înmuiată+ceapă+bulion+condimente, obținând plăcințele sărate de post.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu