duminică, 24 iulie 2016

Culori în borcane, delicii pentru iarnă

Încă nu ați pregătit câteva borcane dulci pentru iarnă? Nu e prea târziu nici de acum. Piersicile și nectarinele își așteaptă cumpărătorii, iar toamna va veni cu o bogată paletă de fructe în spinare. De aceea, vă prezint mai jos două modalități extrem de simple de sterilizare și de păstrare a fructelor pentru iarnă, fără zahăr (este opțional) și cu mult gust.
Mai întâi alegeți una din următoarele variante: compot sau fructe în suc propriu? Compotul înseamnă mai mult lichid, iar fructele în suc propriu mai multă aromă și ușurință în folosirea lor la prăjituri, în cremă, de exemplu. În plus, este la fel de important ce fel de fructe alegem: cele mai tari merg în compot, pe când cele moi o duc excelent și în suc propriu. Merită să încercați și să vedeți ce variante vă plac cel mai mult. La finalul postării, vă dezvălui propriile delicii.

Aveți nevoie de:
{  Fructe
{  Borcane
{  Capace bune
{  Apă
{  Prosoape + oală mare/ tavă de cuptor
Borcanele trebuie să fie foarte curate și să aibă capace potrivite. Încercați-le înainte de a le umple. 
Pentru compot: umpleți borcanele cu fructe (pot fi și tăiate) până la jumătate și adăugați apă, lăsând un deget sub gura borcanului.
Pentru fructe în suc propriu: pur și simplu umpleți borcanele cu fructe fără sâmburi până sus. Dacă le tocați fin, lăsați spațiu ca la compot.

1. STERILIZARE ÎN APĂ, PE FOC - Se închid foare bine borcanele. Se ia o oală încăpătoare în care se pun prosoape (sau hârtie, carton) roata. Borcanele trebuie și ele bine înfășurate și așezate astfel încât să nu aibă loc între ele, să nu se atingă și nici să atingă marginea oalei pentru a nu se crăpa. Se adaugă apă, lăsând un pic de spațiu pentru fierbere, sub nivelul borcanelor. Se dă la fiert la foc potrivit. Când începe să fiarbă apa, se reduce temperatura și se lasă la fiert în jur de 10 minute. Fructele vă vor arăta chiar ele când sunt gata - unele se jupesc ușor, altele crapă puțin. Opriți focul, dar lăsați oala pe ochi pentru ca temperatura borcanelor să scadă treptat. Puteți să le lăsați chiar și până a doua zi.

2. STERILIZARE LA CUPTOR - Spre deosebire de prima variantă, aici nu avem nevoie de o grămadă de prosoape și nici nu vom avea abur mult prin bucătărie. Borcanele bine închise sunt așezate în tavă, lăsând loc în jurul lor. Se dau la foc mic, crescând temperatura treptat spre 2, 2 1/2 (Mai bine mai  redus decât prea puternic). Fierbeți în jur de 10 minute fără a deschide ușa cuptorului. Borcanele se lasă în cuptor cât mai mult, chiar și până a doua zi.

Câteva sfaturi:
1. Evitați să atingeți borcanele fierbinți cu ceva rece pentru că se vor crăpa.
2. Reduceți focul dacă vi se pare că borcanele fierb prea puternic.
3. Dacă nu sunt foarte sigure capacele, mai bine cumpărați altele, dar și pe acelea verificați-le.
4. Pentru depilarea fructelor (tare comic mai sună :)), tăiați o dungă roata și lăsați-le în apă fierbinte până se decojesc ușor.
5. Verificați borcanele înainte de a le strânge în cămară. Zguduiți-le puțin (vedeți dacă nu curg) sau încercați să desfaceți ușor capacul borcanului, cât ar încerca un copil mic, cele care nu s-au sterilizat bine își dau drumul imediat.
6. Evitați folosirea căpșunilor pentru compot sau pentru păstrare în suc propriu, doar zeama are gust și se pliază mai bine pentru sirop sau dulceață cu ghimbir.
7. Când sterilizați borcanele în apă veți observa că fierbe doar apa, iar la cuptor va fierbe chiar lichidul din borcane.
8. Unele persoane pun un pic de apă în tava de sterilizare la cuptor.
9. Dacă vi se pătează tava cu sirop, nu vă apucați să frecați de zor, ci lăsați-o la înmuiat și apoi spălați-o normal.
10. Siguranță înainte de toate. Folosiți mănuși sau un prosop pentru a atinge obiectele fierbinți.

Preferatele mele: compot de vișine cu mentă, compot de zmeură cu vanilie / zmeură în suc propriu cu vanilie, compot de piersici, compot de cireșe mari ușor amare, compot de ananas etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu