sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Musli - o bunătate pentru sănătate!

Musli înseamnă o altă combinație plină de sănătate cu care ne putem începe ziua și care ne poate oferi energie pentru o perioadă mai extinsă. Sunt pline magazinele de punguțe de musli, unele mai mari, altele mai mici, mai ieftine sau mai scumpe, dar fiecare are gusturile sale și alegerile accesibile ca preț conțin cam aceleași lucruri: un tip de fulgi, câteva felii de măr uscat și alte câteva ingrediente pierdute prin pungă. De aceea, de ce să nu ne jucăm iar cu ingredientele și să facem o alegere potrivită nouă și gustoasă?
Am ales o combinație care să nu ia mult timp până se dizolvă în lichid (lapte de vacă, lapte de soia, apă etc.) și să-mi ofere cât mai multe componente de care organismul meu are nevoie:

  • fulgi de porumb 
  • fulgi de ovăz și de grâu (striviți tare, ca feliuțe subțiri)
  • semințe de floarea soarelui
  • stafide
  • papaya și ananas confiate tăiate cuburi mici
  • curmale mărunțite
Cantitățile sunt variabile, după gust și nevoie.



Am amestecat toate ingredientele într-un lighean. Apoi, am pus amestecul într-o caserolă cu capac.
Porția zilnică: o treime castronel de fulgi + 1 căniță de lapte + ce vă mai dorește sufletul.

Sfaturi:
  1. Jucați-vă cu ingredientele (fulgi, nuci, semințe, fructe uscate, arome), dar mare atenție să nu fie pline de zahăr dinainte, pentru că atunci vă fac mai mult rău decât bine.
  2. Fiți curajoși! Încercați și ingrediente noi: tărâțe, semințe de chia, de susan, de in etc.
  3. Puteți folosi și nuci mărunțite, pentru că și ele sunt foarte sănătoase, dacă le suportă stomacul vostru gol-goluț.
  4. Alegeți ingrediente cât mai simple și urmăriți ofertele, pentru ca un deliciu sănătos să nu devină o povară financiară: curmale la 200g mai ieftine decât stafidele (sub 2 lei la Penny, Kaufland), fulgi de ovăz sau de grâu la 500g/1kg (Kaufland, Unicarm), fructe exotice confiate la kg (20-35 lei/kg). Curmalele se păstrează bine în punguțele lor chiar și un an de zile. Fulgii rezistă bine în pungile originale nedesfăcute, dar, mare atenție, să le verificați din când în când (nu doar oamenii sunt atrași de cereale).

miercuri, 27 ianuarie 2016

Smoothie? Daaaaaaaaaaaa!

Ok, termenul este la modă, dar, totuși, ce înseamnă smoothie? Cel mai ușor ar fi să-i spunem vitamină în pahar, pentru că termenul se referă la toate amestecurile super sănătoase de fructe și legume.
Cum să începi pe acest drum presărat de culoare? Te gândești ce fructe îți plac și ce ai la îndemână. Citricele, de exemplu, au un preț accesibil în această perioadă.
O combinație simplă ar fi 1 portocală + 1 clementină + 1 banană + 1 kiwi. Le speli bine, le decojești, le fermi ușor cu mâna sau cum un cuțit și le dai prin robot până obții un suc gros și bun. Dacă nu ai un robot sau ceva asemănător, folosește răzătoarea și un instrument cu care faci piure de cartofi, sigur iese bine cu puțin efort.
Poți să te joci cu ingredientele (fructe, legume, nuci) și condimentele (scorțișoară, vanilie, ghimbir, turmeric etc.).
O bunătate!

sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Simplu și bun!

Avem niște musafiri din străinătate și nu prea știm cu ce i-am putea servi. Sarmalele durează destul de mult de făcut, mici nu vrem și altceva cu parfum tradițional nu ne trece prin minte. Iată și soluția să-i lăsați cu gurile pline de apă :)) :


 Ingrediente
  • făină de porumb grișată
  • apă
  • cărniță afumată sau cârnați
  • ouă 
  • brânză de burduf sau orice altă brânză sărată
  • un strop de ulei
  • sare (în funcție de cât de sărată este brânza)




Modul de preparare:
Se face o măliguță mai molicică, iar între timp se fierb ouăle (mai mult, ca să fie tari).
Se ia o tavă antiaderentă, se unge cu puțin ulei, se așează cărnița tăiată, apoi un strat de măliguță, un strat de brânză și tot așa (depinde câte năsucuri vrem să lăsăm să adulmece).
După ultimul strat de măliguță se pun ouăle fierte tăiate felii și se rade brânză.
Se lasă până când se parfumează toată casa cum trebuie și brânza este topită bine.

Variantă:
Ouăle se pot pune și crude, ca să se coacă în cuptor, dar așa măliguța va căpăta pe margini crustă (pentru că durează mai mult), depinde cum vă place.

Sfaturi:
Pentru o mămăliguță fără cocoloașe, amestecați de la început cu telul și turnați treptat făina.
Mămăliguța iese mai fină dacă folosiți lapte în loc de apă.
Ouăle se decojesc mai ușor dacă le dați un duș rece înainte.

duminică, 17 ianuarie 2016

De ce să folosești hârtie de copt... maro?


Mărturisesc că mai demult eram cam sceptică cu privire la hârtia de copt - de ce să tai hârtia aceea (de obicei câș), să dai bani și pe ea, ca mai apoi să o arunci, în loc să ungi frumușel tava cu ulei? Ei bine, până la urmă, m-a convins și pe mine.Cea mai eficientă mi s-a părut hârtia de copt maro la fursecurisărățele și prăjituri tip chec. 
Observație: aluatul are tendința să se prindă ușor la chec, iar dacă zahărul nu este dizolvat complet sau pudrați cu zahăr, acesta se va topi și va face hârtia de unică folosință :) . În rest, puteți să folosiți aceeași coală bine măsurată pentru tava respectivă cât vă poftește sufletul (bine, nici exagerat să se umple de chestiuțe  pe care nu avem cum să le vedem).



În plus, ajută foarte mult atunci când aveți mai multe tăvi de copt. Scoateți cu grijă doar foaia cu ce ați copt, așezați o coală de rezervă și puteți umple tava cu noi bunătăți sau, mai simplu, așezați din timp ce ați preparat și faceți doar un simplu schimb de coli :) .

luni, 11 ianuarie 2016

Uf! uf! Prea multe clame pentru păr?

Orice fetiță, adolescentă, doamnă cu părul lung și cu tendințe de asortare știe despre ce vorbesc. O clamă ici, una colo și casa este plină. Asta dacă nu mai luăm în calcul cât de greu găsești ceva.
O soluție practică, necostisitoare și ușor de făcut chiar și o fetiță? Iată:
 Aveți nevoie de:
  • o cutie
  • carton tare
  • capsator și capse
  • scotch
  • hârtie de cadouri/ambalaj de flori
Se îmbracă cutia în hârtie și se fixează cu capse și scotch. Ne gândim câte compartimente ne sunt necesare, măsurăm lățimea cutii (+3cm, pentru a putea prinde de peretele din lungime) și tăiem cartonul despărțitor. Apoi, îl acoperim cu hârtie și îl fixăm cu capsatorul și cu scotch. 

Jocul de imaginație este și aici posibil. 
Puteți orna cutiuța cu material textil, desene etc. 

duminică, 3 ianuarie 2016

La multe bunătăți în Noul An!

Nu putem sărbători decât practic pe acest blog.
Așa că iată 10 sfaturi utile pentru a face/ salva un tort:
  1. Nuca de cocos poate acoperi orice.
  2. Aceeași nucă de cocos îngroașă orice cremă prea moale.
  3. Feliile de portocală ușor coapte pot fi un decor la îndemână.
  4. Pentru floricica din mijlocul tortului, tăiați felii de portocală pe raza cercului și răsuciți.
  5. Frișca se bate mult mai repede dacă adăugați un strop de suc de lămâie la început.

6. Frișca se fixează mai bine dacă mai întâi decorați cu un strat subțire, dați tortul la frigider o oră și abia apoi reveniți cu stratul final.
7. Păstrați mereu o cremă pentru torturi de rezervă (pentru decor, pentru musafiri neașteptați sau pentru reparații culinare - întărirea unei creme încăpățânate :) )
8. Încercați să faceți un tort cu foi. Aveți o rețetă de bază AICI. Foile se coc foarte repede și nu iau foarte mult timp, mai ales dacă le faceți prin rotație pe foi de copt, nu pe tavă.
9. Puțină sare în copturile dulci potențează gustul dulce.
10. Când ceva bun îți reușește foarte bine, nu uita să îi mulțumești Lui Doamne-Doamne că ți-a reușit și roagă-L să dea și altora din prisosul tău. Dincolo de referința religioasă, cred că este bine ca măcar la început de an să ne aducem că avem mai mult decât alții și să fim mulțumiți :).