duminică, 24 aprilie 2016

La mulți ani, Florilor! (Sărbătoriți cu pește)

Toată lumea știe că peștele este extrem de sănătos pentru corpul nostru, însă de multe ori oferta de pe piață ne oferă un gust nu prea bun și renunțăm la găsirea peștelui potrivit. Coada de somon rozalie-frez ar putea fi o alegere convenabilă preț-gust. Mai jos aveți rețeta unor aperitive vol au vent cu pește.
Ingrediente:
{  aluat de foietaj
{  pește
{  ulei de măsline
{  sare
{  piper
{  măsline
{  opțional: soy milk pudră

Aluatul de foietaj se dezgheață, se întinde pe o singură direcție, se taie cu forma (una întreagă, una cu mijlocul tăiat - folosiți un păhărel - ce se suprapun), se ung cu ulei și se presară susan, apoi se coc până se rumenesc ușor. 
Pentru umplutură - Prăjiți peștele, curățați-l de oase și de piele, adăugați restul ingredientelor și amestecați în robot până aveți o cremă fină, dar care nu curge.
Umpleți formele și decorați cu pate de măsline.

Pentru mai multe detalii despre pregătirea peștelui / o altă rețetă interesantă: 

vineri, 22 aprilie 2016

Sărmăluțe în frunze de spanac

Ingrediente:
{  frunze de spanac mari
{  1 cană orez
{  2 căni soia granule
{  2 cepe mari tocate
{  2 morcovi rași mărunt
{  1 dovlecel ras
{  2 linguri cimbru
{  1 lingură turmeric
{  1 lingură boia de ardei dulce
{  2 lingurițe piper
{  3 frunze dafin
{  ulei
{  bulion
{  sare

Orezul se spală și se pune la fiert în 5 căni de apă și un pic de ulei. Când începe să se înmoaie, se adaugă soia, se amestecă și se lasă până când totul se pătrunde bine. (Adăugați apă în plus dacă amestecul are tendința să se prindă de vas.)
Morcovul se călește un pic în ulei, după care se adaugă jumătate de cană de apă, ceapa și dovlecelul. Când legumele sunt bine făcute, se adaugă mirodeniile și bulion cât să capete o nuanță frumoasă (ne hrănim și ochii :)) . După ce fierbe încă 10 minute, amestecați cu orezul și soia.
Pregătiți frunzele de spanac (tulpinile nu le aruncați, folosiți-le în borș sau într-un piure cu urzici), opărindu-le pe fugă în apă fierbinte.
Se formează sărmăluțele și se așează într-un vas cu fundul gros, în care am pus deja rămurele de cimbru / mărar (pot fi și uscate, sunt chiar mai indicate), bulion și puțină apă.
Se dau la fiert până se înmoaie bine frunzele de spanac (nu va dura mult).

Pentru rezultate optime, lăsați aragazul la foc mic pe toată durata pregătirii sărmăluțelor și folosiți vase cu suprafețe anti-aderente.
Poftă bună!

luni, 18 aprilie 2016

Înghețată raw / de post

Vreți o înghețată sănătoasă, gustoasă, ușor de făcut, cu ingrediente simple? Iată și soluția (pentru trei porții potrivite sau pentru o porție mare de răsfăț):

Ingrediente:
{  3 banane bine coapte
{  1 lingură cacao
{  ½ linguriță ness (fără cofeină)
{  ½ linguriță karob
{  3 linguri Soy Milk pudră
{  1 praf de scorțișoară
Se amestecă bine toate ingredientele, se toarnă într-o punguță (varianta turbo de înghețare J) sau într-o caserolă și serviți cu drag după câteva ore.

duminică, 17 aprilie 2016

Două checuri de post din aceeași rețetă

Un alt dulce de post foarte ușor de preparat este checul. De aceea, pornind de la o rețetă de bază, putem realiza în două tăvi checuri diferite.
Pentru bază:
{  1 cană zahăr
{  1 ½ cană ulei
{  3 căni apă
{  6 căni făină
{  2 pliculețe praf de copt
Pentru checul alb:
{  o lingură susan (decor)
{  1 cană nucă de cocos
Pentru checul maro:
{  1 linguriță karob
{  1 lingură cacao
{  1 linguriță ness
{  1 praf de scorțișoară
{  fructe uscate (opțional)

Pur și simplu se amestecă ingredientele pentru bază. Se împarte compoziția în două și se adaugă celelalte ingrediente. Se toarnă în tăvi, se lasă la copt până se rumenește (verificați cu un băț de chibrit să nu se prindă), apoi se pudrează cu zahăr vanilat.

sâmbătă, 16 aprilie 2016

Ștrudel simplu și bun

Când vă este dor de aroma copilăriei cu siguranță se strecoară pe acolo și aroma unui ștrudel cald pudrat din plin cu vanilie, nu-i așa? Pentru amintiri la fel de frumoase, încercați rețeta de mai jos:
Ingrediente:
{  800 g aluat de foietaj
{  mere / gem de mere
{  3 linguri griș
{  zahăr
{  1 lingură făină
{  nucă (opțional)
{   scorțișoară

Aluatul de foietaj se întinde bine, se porționează în pătrate care se umplu cu câte o lingură de amestec realizat din toate celelalte ingrediente. Apoi, se rulează, se fac găurele cu o linguriță și se ung cu ulei și zahăr. Se lasă la copt până se rumenesc ușor. Serviți-le călduțe pudrate cu zahăr vanilat.


Sfaturi:
1. Merele se pot căli un pic pentru a se elimina excesul de apă (pur și simplu se pun într-o tigaie sau într-o oală cu fundul mai gros și se amestecă pentru a permite aburilor să iasă repede). Umplutura poate fi molicică, dar nici să curgă. Dacă este necesar, adăugați făină un pic mai multă.
2. Verificați cât de dulce este umplutura înainte de a adăuga zahărul (s-ar putea să nu mai fie necesar).
3. Cantitățile sunt valabile pentru o tavă înaltă de aragaz, deci dacă vreți mai puține, micșorați cantitățile.
4. Puteți folosi și alte fructe sau amestecuri.