duminică, 4 octombrie 2015

Plăcințele în trei variante

Ce spuneți de niște plăcințele moi și cu o crustă bună de tot în trei variante?
Pornind de la următoarele ingrediente totul devine o joacă:

 Aluat pentru toate variantele:
  • un ou
  • o lingură bună ulei de palmier
  • o linguriță zahăr
  • o lingură rasă drojdie uscată
  • 400 g făină
  • apă cât cuprinde
 
Umplutură varianta 1: un castron bun de brânză de vaci, zahăr (depinde cât de dulce doriți), coajă de citrice, stafide, un ou, o lingură rasă de griș
Umplutură varianta 2: un castron bun de brânză de vaci, un ardei roșu, o ceapă mică, un cățel de usturoi, un ou, o lingură rasă de griș + un praf: de piper, de sare, chimen praf, cimbru
Umplutură varianta 3: un castron bun de caș frământat, nu foarte sărat

Pentru uns: două gălbenușuri, 100ml apă, o lingură de zahăr


Preparare:
Pentru aluat, se freacă drojdia cu lingurița de zahăr și una de apă (preferabil călduță, dar nu fierbinte) până se obține o pastă uniformă.
Se toarnă maiaua obținută în lighenaș și se amestecă cu celelalte ingrediente pentru aluat.
Se pune apă atât cât să nu fie aluatul prea lipicios, dar totuși molicel la frământare.
Ligheanul acoperit cu un prosop se lasă la cald pentru a crește aluatul.
Când este crescut veți observa că este mult mai pufos, și-a mărit volumul considerabil și se lasă ușor la atingere.
Ungem tava  (o tavă de cuptor, deci mai mărișoară) și masa cu ulei, luăm un făcăleț și întindem aluatul până devine foarte subțire.
Dacă este lipicios, puneți ulei pe palme, pe foaie și pe făcăleț, după care uniformizați ușor.
Tăiați foaia în pătrate cam de 12 cm.
Umplutura o veți obține amestecând bine toate ingredientele date pentru variantele 1 și 2, iar pentru 3 puneți brânza ca atare.
Se pune în fiecare pătrat o lingură bună de umplutură, se unesc colțurile în diagonală până nu se mai vede umplutura.
Se ung plăcințele cu gălbenușurile amestecate bine (puteți adăuga o picătură de ulei pentru luciu, dar și semințe, sare, zahăr presărate pe deasupra).
Se dau la cuptor la temperatură medie (2 spre 3 la cuptor cu gaz) și se lasă până când se rumenesc deasupra, dar și dedesupt.
Se scot iute, se stropesc în grabă cu sirop făcut din 100ml apă și o lingură de zahăr, apoi se acoperă bine cu mai multe prosoape pentru a lucra un pic și aburul cald.

Poftă mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu