luni, 9 noiembrie 2015

Gogoși? Daaaaa!

Ceva simplu, bun și cu amintiri de acasă sau de la bunici? Poate din vremurile de la școală? Gogoșile acelea cu parfum specific, pudrate cu zahăr vanilat de să strănuți sau cu dulceață de să te ungi pe nas poți să le faci și tu.


Ingrediente:
  • apă călduță
  • drojdie
  • făină
  • sare
  • zahăr
  • ulei
  • zahăr vanilat (vezi rețeta)
  • dulceață




Nu am pus cantitățile pentru că depinde cât de mare vă este pofta de amintiri. Drojdia se pune în funcție de cantitatea de făină (pentru a face doar câteva încercați cu 500g făină + 25g drojdie). Se încălzește apa. Se dizolvă drojdia amestecată cu două linguri de zahăr și câteva linguri de apă. Când se omogenizează, se toarnă un pahar de apă călduță și vreo cinci linguri de făină pentru a face maiaua. Se amestecă bine, se lasă la cald pentru a crește, iar când e gata (bulbuci mari năvălesc) se adaugă făina rămasă (cantitatea potrivită după câtă drojdie ați pus), apa până este aluatul nelipicios, dar ușor de lucrat. Se frământă-n joacă, dar viguros. Se lasă să crească bine aluatul acoperit cu un prosop. Când e crescut bine, se împarte (cam cât un pumn bun), se întinde rotund. Este de preferat să folosiți pe masă ulei când întindeți și să lăsați gogoșile pe masă să crească iar, măcar un pic. Dacă vreți le puteți face și cu forme sau cu un pahar. Se prăjesc până devin aurii, se scurg bine de ulei și se pun unele peste altele ca să își păstreze prospețimea. Se pudrează cu zahăr vanilat sau se ia borcanul de dulceață alături, în cel mai rău caz, borcanul de cremă de ciocolată sau altă chestie delicioasă.

Sfat: Pentru ceva de acest gen folosesc un pic de drojdie în plus, fiindcă am nevoie de cât mai multă pufoșenie și nu se știe niciodată când îți face o surpriză prietena drojdie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu