duminică, 8 noiembrie 2015

Tort mare și fără mofturei

Un tort mare, mare, mare și fără coacere și fără complicații și fără prea multă cheltuială și fără o listă lungă la fel? Ei bine, se poate și vom vedea cum.

Ingrediente:
300g pișcoturi + un pumn de amaretti /400g pișcoturi

Mousse de ciocolată (200g ciocolată, 100ml smântână, 1 ou, 150ml frișcă, ½ linguriță ulei, zahăr, 1 plic gelatină, ca arome - 1/2 linguriță scorțișoară, 1 linguriță pudră roșcove)

Șarlotă de vanilie (4 plicuri gelatină, 4 ouă, zahăr, 1l lapte, 500ml frișcă, zahăr vanilat din acesta)

1 cană praf de biscuiți cu cacao (opțional) 


La început, vom pregăti șarlota, adică primul strat al tortului. Gelatina (plicuri ca pentru 500ml  lichid, diferă gramajul) se dizolvă conform instrucțiunilor de pe etichetă (se amestecă praful cu câteva linguri de apă). Între timp, puteți amesteca cele patru ouă cu vanilie și zahăr (nu am pus cantitatea pentru că se poate regla, după gust, la final), le dați un clocot pentru a se amesteca bine și a nu se folosi ouăle în stare crudă (niciodată nu se știe cât de proaspete sunt, așa că e bine să lucrăm preventiv). Se ia de pe foc, se amestecă cu laptele, apoi se adaugă gelatina. Ar trebui să ajungă exact la temperatura care să dizolve gelatina în câteva minute de amestecare (dacă observați că gelatina nu se dizolvă și lichidul este prea rece, încălziți-l ușor, dar să nu fiarbă). Se lasă să se răcorească, se adaugă frișca și mai puneți zahăr, vanilie, dacă vi se pare că șarlota nu e suficient de aromată.
Luăm o tavă rotundă, mai mărișoară, preferabil detașabilă (verificați să nu curgă sau, preventiv, puneți o pungă, hârtie de copt). Așezăm pe fundul tăvii amaretti sau pișcoturi, dar evitând marginile. Se toarnă un pic de șarlotă, încet, pentru a nu stârni de tot ce am așezat, apoi, ordonăm ca niște soldăței pișcoturi în jurul tăvii, cu partea mai netedă spre margine. Turnăm și restul de șarlotă și dăm la frigider pentru o oră.
După aceea, preparăm mousse-ul. Punem într-o oală mică cu fundul gros și la foc mic ciocolata ruptă bucățele, smântâna, oul, uleiul și zahăr, în funcție de cât e de dulce ciocolata. Între timp, lăsăm să se dizolve gelatina cu apă. Amestecăm bine ciocolata de pe foc ca să nu se prindă până se omogenizează tot. Se răcește un pic, se adaugă gelatina, apoi frișca. Se toarnă peste șarlotă și se ornează cu praful de biscuit.

Sfaturi:
1. Frișca se bate mai ușor dacă adăugați un pic de lămâie în smântână.
2. Vă temeți de gelatină? Important este să nu clocotească, în rest, ar trebui să închege bine. Dacă, totuși, amestecul rece nu se încheagă, se rezolvă ușor cu praf pentru cremă cu vanilie sau budinci instant (pierdem doar că adăugăm chimicale).
3. Jucați-vă cu aromele și decorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu