Un tort mare, mare, mare și fără coacere și fără complicații
și fără prea multă cheltuială și fără o listă lungă la fel? Ei bine, se poate
și vom vedea cum.
Ingrediente:
300g pișcoturi + un pumn de amaretti /400g pișcoturi
Mousse de ciocolată (200g ciocolată, 100ml smântână, 1 ou,
150ml frișcă, ½ linguriță ulei, zahăr, 1 plic gelatină, ca arome - 1/2 linguriță scorțișoară, 1 linguriță pudră roșcove)
Șarlotă de vanilie (4 plicuri gelatină, 4 ouă, zahăr, 1l
lapte, 500ml frișcă, zahăr vanilat din acesta)
1 cană praf de biscuiți cu cacao (opțional)
|
|
La început, vom pregăti șarlota, adică primul strat al
tortului. Gelatina (plicuri ca pentru 500ml
lichid, diferă gramajul) se dizolvă conform instrucțiunilor de pe
etichetă (se amestecă praful cu câteva linguri de apă). Între timp, puteți
amesteca cele patru ouă cu vanilie și zahăr (nu am pus cantitatea pentru că se
poate regla, după gust, la final), le dați un clocot pentru a se amesteca bine
și a nu se folosi ouăle în stare crudă (niciodată nu se știe cât de proaspete
sunt, așa că e bine să lucrăm preventiv). Se ia de pe foc, se amestecă cu
laptele, apoi se adaugă gelatina. Ar trebui să ajungă exact la temperatura care
să dizolve gelatina în câteva minute de amestecare (dacă observați că gelatina
nu se dizolvă și lichidul este prea rece, încălziți-l ușor, dar să nu fiarbă).
Se lasă să se răcorească, se adaugă frișca și mai puneți zahăr, vanilie, dacă
vi se pare că șarlota nu e suficient de aromată.
Luăm o tavă rotundă, mai mărișoară, preferabil detașabilă
(verificați să nu curgă sau, preventiv, puneți o pungă, hârtie de copt). Așezăm
pe fundul tăvii amaretti sau pișcoturi, dar evitând marginile. Se toarnă un pic
de șarlotă, încet, pentru a nu stârni de tot ce am așezat, apoi, ordonăm ca
niște soldăței pișcoturi în jurul tăvii, cu partea mai netedă spre margine. Turnăm
și restul de șarlotă și dăm la frigider pentru o oră.
După aceea, preparăm mousse-ul. Punem într-o oală mică cu
fundul gros și la foc mic ciocolata ruptă bucățele, smântâna, oul, uleiul și
zahăr, în funcție de cât e de dulce ciocolata. Între timp, lăsăm să se dizolve
gelatina cu apă. Amestecăm bine ciocolata de pe foc ca să nu se prindă până se
omogenizează tot. Se răcește un pic, se adaugă gelatina, apoi frișca. Se toarnă
peste șarlotă și se ornează cu praful de biscuit.
Sfaturi:
1. Frișca se bate mai ușor dacă adăugați un pic de lămâie în smântână.
2. Vă temeți de gelatină? Important este să nu clocotească, în rest, ar trebui să închege bine. Dacă, totuși, amestecul rece nu se încheagă, se rezolvă ușor cu praf pentru cremă cu vanilie sau budinci instant (pierdem doar că adăugăm chimicale).
1. Frișca se bate mai ușor dacă adăugați un pic de lămâie în smântână.
2. Vă temeți de gelatină? Important este să nu clocotească, în rest, ar trebui să închege bine. Dacă, totuși, amestecul rece nu se încheagă, se rezolvă ușor cu praf pentru cremă cu vanilie sau budinci instant (pierdem doar că adăugăm chimicale).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu